De vacht

De een heeft een steile vacht, de ander heeft heel veel krullen, een volle, dikke vacht. De ander heeft weer minder haren en dus een stuk dunner. Ook de kleur kan enorm verschillen. In dit opzicht zijn doodles ‘toverballen’. De kleur kan enorm veranderen in de loop der jaren.

Fleecevacht

De haren van de fleecevacht voelen vaak licht en zijde-achtig aan. Het kan bijna stijl maar kan ook golvend zijn. Er zijn 2 soorten fleecevacht: de fleece en curly fleece vacht. De curly fleece heeft (zoals de naam als zegt) meer krullen in de vacht. Verder wordt de naam wavy fleece gebruikt als er veel golven in de fleecevacht zitten.

Wolvacht

De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De wolvacht van de Australian Labradoodle lijkt dan meer op schapenvacht. Deze vacht vergt vaak meer onderhoud dan de fleecevacht.

Vachtwissel

De vacht van de pup verandert als hij volwassen wordt. Deze verandering noemt men de vachtwissel. De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig & goed te borstelen om dit te voorkomen. De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.

Verdere eigenschappen

De Australian Labradoodle heeft geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Dit gaat het hele leven door.

Structuur

De ene vacht is enorm zacht en glanzend, de andere is stugger en dof. Sommige vachten zijn ook snel pluizig. Hier zijn enorm veel verschillen in te zien. Er zijn veel invloeden van binnenuit en buitenaf die de gesteldheid van de vacht kunnen beïnvloeden. Soms echter is die ene structuur gewoon de ‘normale vacht’ van je Doodle. En kun je van alles gebruiken of proberen zonder wellicht het ultieme resultaat te zien wat je wenst. Met andere woorden er is dus niet “één recept” om op te volgen en dat hierdoor alle doodle-vachten zullen stralen en zijdezacht worden. Dit is een zoektocht voor jou en je Doodle. Iedere Doodle met z’n bijbehorende vacht is uniek.

Andere invloeden op de vacht

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen hebben op de gesteldheid van de vacht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld voeding, hormoonhuishouding, het weer, soorten wandelingen, zwemmen, spelen, rennen, het dragen van een tuigje of halsband. Voeding met voldoende goede vitamines mineralen helpen je hond gezond en vitaal te houden. Lichamelijke gezondheid heeft ook invloed op de gesteldheid van de vacht van je
Doodle. Is het evenwicht niet in balans ofwel de weerstand laag, dan kan dat ook uiting hebben op de gesteldheid van de vacht. Bij een wisselende hormoonhuishouding (teefjes, na drachtperiode) is het aan te raden om zalmolie door het voer te doen. Dit helpt van binnenuit de vacht te herstellen.

Zwemmen / spelen / rennen
Dit zijn allemaal factoren die de vacht sneller laten klitten. Gaat je Doodle graag in water, dan is een extra borstelbeurt per week zeker op z’n plaats. Bij het dragen van tuigje of halsband is er tijdens het lopen en rennen wrijving met de vacht. Denk hieraan tijdens de
borstelbeurt om deze plekken zeker te controleren op klitten en goed uit te borstelen.

Tips

Tips voor een goede vachtverzorging van jouw Labradoodle Een regelmatige & goede verzorging van de vacht heeft iedere Doodle nodig! Dat zal zeker helpen om de vacht van je viervoeter gezond en fris te houden.

  • Mijn advies is om in ieder geval de hond 1x per week uitgebreid te borstelen/kammen.
  • Tijdens het borstelen is het fijn om een speciale spray voor het ontklitten te gebruiken. Hierdoor wordt de vacht makkelijker doorkambaar en blijft deze zachter.
  • Aan het begin en tijdens de vachtwissel is het raadzaam om de vacht iets korter te houden. Dan is het makkelijker in onderhoud.
  • Om de vacht schoon te blazen, gebruik je een waterblazer een paar keer per week (dagelijks of om de dag is het best).
  • Spray na de borstelbeurt met een vachtverzorgings-spray om de huidschubben te sluiten.
  • De vacht wassen kan ook helpen om de vacht zacht en glanzend te houden. Dit kan eens per 8 weken. Dan heeft de huidflora voldoende tijd om de herstellen.

Contactgegevens

© Copyright 2024 Mr. And Mrs. Doodles. All rights reserved.

Labadoodles Nederland | Labradoodle fokker | Labradoodle pups te koop in Zuid-Holland | Labradoodle fokker in huiselijk sfeer | Labradoodle pups in gastgezinnen | Australian Labradoodle | Toypoodles | Bernerdoodles